Moluks Kennis Centrum
Bibliotheek MKC Houten
bibliotheek MoluksKennisCentrum HoutenFotogalerijBibliotheekTot 12 jaar!Informatiekaart Molukse kerkenDe digitale snelwegOrganisatieNeem contact met ons op
Geschiedenis
 

 

Hieronder in een notedop de geschiedenis van  BiblbiotheekMoluksKennisCentrum Houten, voorheen Bibliotheek Molukse Kerken.


Na de installatie van het MIKS in 2003 is in 2004 de Bibliotheekcommissie samengesteld, die de bibliotheek en het archief vorm moest geven. Dankzij een subsidie van Stichting Het Gebaar kon een deel van de benodigde bibliotheek-inventaris worden aangeschaft.

Van 2004 - 2008 is een groep enthousiaste vrijwilligers begonnen met het opruimen en inrichten van de drie ruimtes, die door de Kerkvoogdijraad_G.I.M. ter beschikking zijn gesteld. 

Opbouw catalogus
Ons eerste 'invoerproject' werd gevormd door de collectie boeken uit de nalatenschap van wijlen Ds J.M. Sapuletej (1927-1997). U zult zijn naam als schenker veelvuldig tegenkomen. De jaren daarna hebben wij in dank grote en kleine schenkingen mogen ontvangen van particulieren en instellingen. Naast boeken mochten wij ook collecties koorliederen van koorleiders ontvangen en die zijn ook zoveel mogelijk opgenomen in de catalogus.

Bijzonder Inventaris
De oude platen- en videobandencollecties worden nu digitaal opgeslagen, zodat de originele banden en platen behouden blijven. B.v. op video: de sluiting van de oude kerk- en in gebruikname van de nieuwe kerk 'Pniel' in Opheusden (1991 en 1992), een registratie op LP van een inzegening van een predikant uit de jaren '60.  Er ligt nog veel materiaal, dat moet worden bewerkt, maar helaas ontbreekt het ons aan gelden om dit projekt goed vorm te geven en het beschikbaar te stellen aan derden. 
Met de weinige middelen, die ons ter beschikking staan, hebben wij keuzes moeten maken, welke projekten prioriteit hadden.

In 2008 hebben wij prachtig videomateriaal ontvangen van de heer I.H. Matulessy, waaronder openingsceremonieen van ingebruik-name van Molukse kerken na renovatie of nieuwbouw. Deze worden nu allemaal digitaal omgezet op DVD.

Om het toerustingswerk onder molukse kerkelijke veldwerkers te bevorderen wordt voorrang gegeven aan het zoveel mogelijk toevoegen van titels op dit gebied in de catalogus. Literatuur over catechese en pastoraat zijn in redelijke mate aanwezig en het betreft werken van recente data. Stichting Docete heeft ons hierbij goed geholpen.

Inmiddels is het 2014 en zijn er een aantal ontwikkelingen geweest: verhuizingen van Landelijk Steunpunt Edukatie Molukkers, kantoor Museum Maluku / Moluks Historisch Museum en stichting Titane naar het enige "Fort" en schuilplaats het MKC in Houten.
Voor onze bibliotheek verandert alleen de naamgeving: 

van
Bibliotheek Molukse Kerken

naar

Bibliotheek MoluksKennisCentrum
oftewel
bMKC Houten

 


Het team
Geschiedenis
Met dank aan / Thanks to
bibliotheek MoluksKennisCentrum HoutenFotogalerijBibliotheekTot 12 jaar!Informatiekaart Molukse kerkenDe digitale snelwegOrganisatieNeem contact met ons op